Vieme aké tímy fungujú najlepšie

Čo hovorí veda na spoluprácu v skupinách? Aké tímy sú najefektívnejšie? Zistiť to si dali za cieľ autori knihy “Team Genius” Karlgaard a Malone. Niektoré ich výsledky sú dosť prekvapujúce. Keďže teamwork je kľúčový aj pri našich escape hrách, poďme sa pozrieť na pár prekvapujúcich faktov.

 

Tak napríklad ideálna veľkosť tímu v korporácii je 5 až 9 ľudí. V našich escape roomoch síce hrajú väčšinou tímy o veľkosti 2 až 5 ľudí, no kniha hovorí jednoznačne – malé tímy s priemernými ľuďmi dokážu prekonať “sólistu génia”. Skrátka, staré dobré – viac hláv, viac rozumu. Teamwork funguje, či už pracujete alebo hráte.

 

Úspešnosti skupiny napomáha aj diverzita – iné pohľady na problémy, rôzne návrhy a konštruktívne konflikty. Čiže ak v tíme všetci rozmýšľajú rovnako, nehádajú sa toľko, ale nie sú ani takí efektívni... Mimochodom, ak sa vaša myseľ ponorí do problému v dobrom tíme, vaše telo začne produkovať vo väčšej miere hormón oxycitín (ktorý sa vytvára napríklad aj pri sexe :)). Nuž a spomínané konflikty musia byť k veci, osobné útoky sú skôr toxické a zaťažujú tím.

 

Aké je ideálne vekové zloženie tímu? Napočudovanie, mladé energické tímy v konečnom dôsledku nie sú až také dobré ako tímy zložené z ľudí v rôznom veku. Správna skupina disponuje mladou krvou aj skúsenými starými puškami – a keď sa zladia, príde úspech.

 

Zaujímavé je, že podľa spomínanej knihy sú lepšie aj tie tímy, kde vládne demokracia a nie autokracia. Inými slovami, ak sa členovia vedia dohodnúť, pôsobia výkonejšie ako keď v skupine rozkazuje jeden šéf. Na druhú stranu, skupina potrebuje prirodzeného manažéra – človeka, ktorý sa venuje organizácii a komunikácii, stmeľovaniu tímu na plný úväzok.

 

Zaujímavý poznatok je aj ten, že muži horšie nesú, ak sú v tíme vo vyslovenej menšine. Sú neistí a podávajú horší výkon. Ženy v menšine tak nereagujú.

 

Nuž a nakoniec ešte poznámka – virtuálne tímy sa veľmi preceňujú. Jasné, dnešné technológie nám umožňujú napríklad prácu z domu. Ale ľudia, ktorí sa medzi sebou stretajú naživo a aj sa rozprávajú fyzicky – dokážu odviesť lepší tímový výkon.