Nestačí tím len viesť, treba ho aj motivovať

Dobre motivovaná skupina podáva lepšie pracovné výkony. A áno - na veľa vecí netreba žiadne špeciálne náklady ani peniaze. Stačí ľudský prístup. Ak ste líder a snažíte sa motivovať svojich podriadených, tu je pár rád ako dostať firemný team building na novú úroveň:

1. Ďakujte keď treba. Veľa ľudí roztrpčí, keď si myslia, že sa im za kopu dobre odvedenej práce nikto nepoďakuje. A potom sa tichá krivda len nabaľuje... Dobrý šéf nemusí ďakovať opulentne a často, ale vie rozpoznať ten správny moment.

2. Šírte dobré správy. Zasypávať ľudí len negatívami? Dobre načasované pozitívne novinky zlepšia náladu kolektívu.

3. Drobnosti ako čaj alebo káva sa počítajú. Pozornosti, ktoré lídra veľa nestoja, získavajú náklonosť zamestnancov. Ak je všetko úprimne myslené, ako inak.

4. Rátajte s každým zvlášť. S ľuďmi treba komunikovať aj osobitne, nielen hovoriť k davu. Nájdite si čas prehodiť pár slov s každým členom tímu osobitne. Pri spätnej väzbe buďte spravodliví.

5. Problémy sa zdolávajú spoločne. Neháďže najťažšie veci len na niektorých. To najhoršie musí poniesť celý kolektív - a šéf sa nesmie vyhýbať zodpovednosti.

6. Udržujte diskusiu. Ak sa s tímom nebavíte, nič nezistíte, to dá rozum. Diskusia môže byť demokratická aj autokratická, ale každý by mal mať možnosť prísť s návrhmi a nemal by byť nikdy vysmievaný, hoci jeho nápad nemusí byť reálny.

7. Organizujte spoločné teambuildingové aktivity. Vhodne zvolený teambuilding dokáže povzniesť ducha pracovníkov vo firme a líder získa cenné informácie o svojom tíme. Celé je to o tom, že ľudí do aktivít nesmiete nútiť proti ich vôli - ale mali by ste im ponúknuť možnosť zaujímavého vyžitia. V našom escape roome Questum ponúkame štyri herné miestnosti stavané pre firemné hry - stačí si ich len zarezervovať.