Hádanky cibria mozog. Myseľ sa cvičí ako sval

Na poriadnu hádanku potrebujete veľa trpezlivosti, skúsenosti z podobných úloh, odhodlanie a vôlu, logické a analytické myslenie. Ale odmena za trápenie nášho mozgu je bohatá – zlepšujeme sa a získavame nové zručnosti.

 

  1. Hádanky zlepšujú pamäť. Spojitosť medzi duševnou námahou a schopnosťou lepšie si pamätať bola mnoho-krát dokázaná. Platí to pre ľudí každého veku, no najmä pre zabúdajúcich seniorov sú duševné cvičenia skvelý tréning.

  2. Zlepšuje sa vynaliezavosť. Hádanku môžeme riešiť mnohými spôsobmi. Zamyslieť sa nad ňou analyticky, alebo ju riešiť metódou pokus – omyl. Jedno je isté – úspešní riešitelia sú pokladaní za veľmi vynaliezavých ľudí.

  3. Podpora celkovej inteligencie. Skúsený neurochirug by vám možno vedel vysvetliť biochémiu mozgu a prečo jeho tréning má toľké pozitívne dopady. Každý však vie, že svoju úroveň inteligencie získavame už v útlom veku, keď sa zaujímame, hráme a objavujeme.

  4. Meditácia. Pokoj a relax, aj to nám dávajú hádanky alebo rôzne krížovky, úlohy či podobné hry. Vypnúť starosti a sústrediť sa na drobný problém je často ako mentálna sprcha. A oddych je základ úspechu v práci aj pri štúdiu.

  5. Precvičovanie pozornosti, motoriky a tvorivosti. Pri riešení hádanok zápajame rôzne psychické, ale aj fyzické zručnosti. Nenápadne, pomaly, nie revolučne, ale evolučne, ich trénujeme a posúvame sa ďalej.

  6. Sociálny rozmer. Ak úlohu neriešite sami – a často je to tak – stmeľujete svoj vzťah s iným človekom alebo skupinou. Spoločná práca a spoločný úspech sú vždy skvelé lepidlo pre akýkoľvek kolektív.

  7. Zábava a odmena. Nedoriešená hádanka človeku nedá spávať... naopak, pokorené a zlomené riešenie je skvelým povzbudením a zároveň aj odmenou za námahu.