Deväť zaujímavých faktov o starých Mayoch

Mayovia pestovali tri tisíc rokov vyvinutú kultúru, potom sa z dejín záhadne vytratili.

 

  1. Na rozdiel od Aztékov alebo Inkov, koniec Mayskej civilizácie nespôsobili španielski dobyvatelia. Keď prišli, väčšina mayských miest už ležala v rozvalinách.

  2. Mayovia boli výborní matematici a možno medzi prvými na svete poznali číslo nula. Boli aj schopní lekári a pisári.

  3. Mayská loptová hra sa hrala ihrisku pred tisíckami divákov. Hráči sa nesmeli dotknúť lopty rukou či nohou. A hralo sa len na jeden gól do obruče vo výške. A možno sa hralo aj s ľudskými hlavami.

  4. Poznali aj saunu. Mayovia polievali kamene horúcou vodou a potili sa v parnom kúpeli. Saunovali sa chorí aj pri pôrodoch.

  5. Na liečenie používali aj posvätné papričky Chili, malo silu a dravosť jaguára. Rôzne rastliny a huby používali ako lieky na bolesť alebo navodzovanie psychedelických stavov.

  6. Mayské ľudské obete boli veľmi kruté. Obete natreli modrou farbou a srdce im vyrezali zaživa. Obetovali aj malé deti – nevinná a čistá krv mala priniesť spoločenstvu prosperitu. Dodnes sa tu obetujú aspoň sliepky.

  7. Tento prastarý národ veľmi dobre poznal hodnotu zlata či jantáru. Bohatá šľachta nosila najrôznejšie šperky vysokej kvality.

  8. Mayom sa páčili veľké a rovné čela, preto na malé bábätká prikladali dosky, aby mali „rovné“ hlavičky. Takisto za znak krásy sa považovala škuľavosť, dlhé nosy a zbrúsené zuby osadené s diamantami.

  9. Rodičia sa nemuseli trápiť s vymýšľaním mien pre deti. Každé dostalo meno podľa dňa, v ktorý sa narodilo.,

Náš escape room Prekliatie Mayov