Deväť vecí, ktoré ste možno nevedeli o Nikolovi Teslovi

Nikola Tesla bol génius a charizmatický čudák, chladný samotár, ale aj vtipný polyglot. Pravý aristokrat ducha, ktorý spustil druhú priemyselnú revolúciu.

 

  1. Objavil ohromné množstvo vecí. Niektoré veci zdokonalil, niektoré nikdy nefungovali, niektoré predpovedal, k iným položil základy. Zkonštruoval vlastný transformátor, turbínu, cievku, ale venoval sa aj striedavému prúdu, žiarovkám, Röntgenovému žiareniu, rádiovým vlnám, nechal si patentovať elektrický motor či diaľkový ovládač. Bol pri zrode robotiky, laserových lúčov, bezdrôtovej komunikácie.... Predpovedal internet aj príchod smartfónov.

  2. Priatelil sa so spisovateľom Markom Twainom naopak, slávny vynálezca Edison bol Teslov veľký rival. A polovica New Yorku tŕpla, že vyhodia mesto do vzduchu.

  3. Keď ho pochytila múza, vraj nespal aj niekoľko dní. Možno za jeho nespavosť mohli aj nočné mory, ktoré mával v detstve.

  4. Buďte veľmi opatrní či ho označíte za rodeného Srba alebo Chorváta. Jeho pôvod vyvoláva v týchto krajinách veľké vášne. Tesla ovládal plynule okolo desať jazykov, vrátane latinčiny.

  5. Jeho najväčší neúspech bola obria veža na Long Islande, ktorá mala prenášať elektrický prúd vzduchom.

  6. Trápilo ho míňanie fosílnych palív a sníval o obnoviteľnom zdroji energie v čase, keď všetkého bolo ešte dostatok.

  7. Bol mizerný hospodár, všetky peniaze vrhol do výskumu a žil pritom v hoteli. O podnikanie nejavil záujem, stravoval sa striedmo a lacno.

  8. Zomrel v požehnanom veku 86 rokov, ale ako to u slávnych ľudí býva – hneď sa začalo špekulovať o vražde. FBI zabavila väčšinu jeho vecí „aby nepadli do nesprávnych rúk“.

  9. Preslávil sa celou zbierkou obsesií a čudáctiev. Prehnane sa bál bacilov a nečistoty, vyhýbal sa kruhom, šperkom a dokonca niektorým účesom.