Deväť tipov pre nováčikov v escape roome

Na uniknutie zo zamknutej miestnosti potrebujete fantáziu a efektívnu spoluprácu tímu. Ale žiadne strachy – stále ide len o hru. Cieľom nie je vás frustrovať, ale pobaviť.

 

1. Na výbere miestnosti záleží. Niektoré miestnosti sú atmosférické, niektoré viac logické. Nechoďte do hororovej miestnosti, ak máte medzi sebou citlivého kamaráta alebo malé dieťa. Taktiež si všimnite obtiažnosť miestnosti – ľahšie izby sú vhodnejšie pre nováčikov. Rozhodovať môže aj počet ľudí vo vašej partii.

2. Príďte dobre naladení. Escape room je hra, zábava, na to treba pamätať na prvom mieste. Hodí sa pre partie kamarátov aj rodiny. Hru si treba užívať, uvolniť sa, pred začiatkom si pokojne skočte na záchod, žartujte. Pokiaľ ste už miestnosť absolvovali, nekazte ostatným zážitok prezrádzaním hádanok. Nehrajte opití, alebo v zlej nálade.

3. Nerozbíjajte veci. Nikdy netreba vyvíjať nejakú neprirodzenú silu, tlak a podobne. Napriek tomu sa niektorí noví hráči radi pasujú so skrinkami, ktoré nejdú otvoriť a podobne. Verte nám, vždy existuje logický trik ako niečo odomknúť miesto vytrhávania zariadenia.

4. Ignorujte niektoré predmety. Sú veci, ktoré proste iba dotvárajú estetiku miestnosti. Napríklad staré knihy, nábytok a podobne. Neupínajte sa napríklad na študovanie výrobného čísla stola. Takisto elektrické zástrčky apod. nebývajú súčasťou hry.

5. Spolupracujte. A hlavne – komunikujte, komunikujte. Ak sa niekto stane akýmsi vodcom – výborne. Ak pri nejakom objekte nikto nie je – skúmajte ho vy. Ak niečo objavíte, nebojte sa nahlas zakričať. Počúvajte sa navzájom. Niektoré puzzle sa dajú vyriešiť len spoluprácou dvoch ľudí, napríklad musia naraz niečo stlačiť alebo stáť naraz na istých miestach.

6. Skúšajte rôzne riešenia. Občas sa zaseknete tým, že skúšate stále dokola určitý postup, pretože ste si vsugerovali, že asi tak to bude. No riešenie môže byť úplne iné. Zamyslite sa nad inou cestou. Nesnažte sa uhádnuť nejakú superdlhú kombináciu čísel – riešenie bude určite ľahšie a elegantnejšie.

7. Všímajte si detaily. Kedykoľvek sa dá, rozdeľte sa a študujte drobné detaily. Je evidentné, že niektoré veci v miestnosti niečo robia. Dôležité detaily môžu byť všade – v knihe, v tajnej schránke, v skrytej rímse a podobne.

8. Nehanbite sa spýtať sa na radu. Na hráčov vždy dozerá game master. Ak vám ide riešenie hádanok ideálne, nemusí zasahovať do hry. Ak sa niekde zaseknete, môže vám pomôcť radou. Samozrejme, nie jeho úlohou vám vyzradiť riešenie, ale nakopnúť vás. Pokojne si pomoc môžete vypýtať len tak od plafónu, možno príde aj odpoveď.

9. Nepanikárte. Escape room sa inak nazýva aj paniq room, väčšinou však nie je cieľom personálu vystrašiť vás na smrť :). Adrenalín je súčasťou hry, panika iba bežná reakcia, najčastejšie už spomínaných nováčikov, pre ktorých sú určené tieto rady.