Ako sa dostať na tabuľu najrýchlejších tímov? Počúvajte sa a kričte

Pre tých, čo majú radi výzvy, radi víťazia a radi lámu rekordy – v tomto článku si povieme, ako u nás (alebo v inom escape roome) uspieť a ešte sa aj zapísať do histórie. Predpokladajme, že hráte poctivo a nikto z tímu hádanky nepozná. Ostatne, nechcete sa pripraviť o to hlavné, že.

 

  1. Zostavte ozajstný tím. To znamená – tentokrát žiadni sviatoční hráči, alebo takí, čo majú menší záujem, panikária, nerozmýšľajú logicky. Skrátka – tím rodených pretekárov. Všetci by ste sa mali navzájom poznať, mali by ste mať skúsenosti s escape roomami, ale aj hlavolamami a podobnými hrami. A je dobré, ak vás je menej ako je povolený horný limit.

  2. Demokracia alebo autokracia? Pri hre na tom nezáleží. Efektívne môžu byť oba systémy, čiže aj ten, kde sú si v partii všetci rovní a všetci prispievajú k spoločnému dielu. Alebo je jeden hráč líder, autokrat a ostatných usmerňuje k výsledku.

  3. Nenechajte sa nachytať. Rátajte s prekážkami a s tým, že nie všetko vybavenie miestnosti má nejaký zmysel. A hlavne, nezasekávajte sa na jednom probléme. Väčšinou sa dá riešiť viacero vecí naraz, stačí malá pauza a malé prečistenie mysle a hneď vám príde na um iné riešenie. A najmä: naučte sa ignorovať niektoré veci. Okná, zástrčky, dlaždice, výrobné čísla na nábytku... nie všetko je hádanka. A kódy určite nemáte uhádnuť, tak že vyskúšate všetky možnosti.

  4. Počúvajte sa. Kričte. Aj hlúpy nápad môže byť nakoniec správny. Komunikujte ako to len ide! Veľa problémov sa rieši spojením síl. Nebojte sa kričať, v escape roome vás nebude nikto žalovať za rušenie nočného pokoja. A ak treba niečo zapojiť na dvoch rôznych miestach, bez menšieho tvorivého kriku sa to iste nezaobíde.

  5. Roztpýľte sa. V izbe je viacero problémov a najefektívnejšie je, ak každý niekto skúma a navzájom si neprekážate. Avšak pozor, hráč-divák sa do skóre tabuľky rekordov nikdy nedostane. Naozaj musíte aj niečo urobiť, nielen pozorovať.

  6. Organizácia vs entropia. Iba organizovaný tím nič neprehliadne. Nepoužité kľúče dajte na stôl, použité nechajte v zámkach. Prezrite všetky skrýše, všetko ochytajte, ale nepoužívajte hrubú silu. Vidíte tú patinu na predmetoch? To boli určite veľmi schopí hráči, ktorí si svojich päťnásť minút slávy už užili.

  7. Pýtajte si pomoc. Obsluha escape roomu (operátori, game masteri, niekedy dokonca živí herci) sú tam na to, aby ste sa zabavili. Čiže nemajú vás viesť za ručičku, ale pri záseku vám majú poradiť. Dožadujte sa pomoci. A nebojte sa – kto sa bojí, nech nechodí do hory.