Typy hádanok, na ktoré narazíte v escape roomoch

Pripravte sa. Game master na vás vyrukuje s pestrou paletou úloh.

 

Lineárne hádanky. Úlohy a puzzle sa musia riešiť v presnom poradí. To znamená, že keď nevyriešite jednu konkrétnu úlohu, k ďalšej sa nedostanete. V takýchto escape roomoch sa postupuje krok po kroku, hra je prehľadná a pôsobí organizovane. Hráči nie sú zahltení množstvom informácií, pretože vždy riešia len jednu vec – a preto sú takéto hry vhodné pre nováčikov.

 

Nelineárne hádanky. Väčšie miestnosti pre viac hráčov umožňujú, aby sa hádanky nemuseli vždy riešiť v presnom poradí (dostanete za úlohu trebárs získať viac kľúčov, ale či na nich budete pracovať postupne, alebo naraz, je len na vás). Pri takomto systéme má každý hráč čo robiť a nikto nepostáva bokom a nenudí sa. Menšie čiastkové hádanky sa spájajú do vyriešenia jednej veľkej – autori hry majú veľký priestor na tvorbu a hráči zase dostanú veľkú porciu zábavy. Občas nastávajú herné zmätky a je treba viac nápoved.

 

Zberné hádanky. Hlavnou úlohou v takýchto escape roomoch je iba zbieranie vecí. Predmety sú poschovávané šikovne a miestnosti bývajú zapratané veľkou kopou nesúvisiacich rekvizít. Takéto hry sú vhodné najmä pre deti. Deti nemusia mať ešte zmysel pre logické puzzle, ale majú skvelý pozorovací talent a lov na predmety ich môže baviť viac ako dospelých.

 

Slepé uličky. Niektoré escape roomy si dajú veľmi záležať na tom, aby zábavnou formou miatli hráčov. Záhadné a tajomné nápovedy, ktoré nikam nevedú. Zdanlivo dôležité predmety, ktoré nemajú funkciu. Viac ciest na výber, ale len jedna vedie k cieľu. Herné lsti dokonale preveria hráčovu pozornosť, ľudia sa musia mať na pozore a musia sa do hry úplne ponoriť. Zamotaní hráči strácajú čas, avšak správna cesta ponúka skvelú a emocionálnu skúsenosť – a aj odmena chutí sladšie. Ak hráte hru typu labyring, určite vám je jasné, že bez slepých uličiek sa to nemôže zaobísť.

 

Skryté versus vizuálne hádanky. Dobrá hrá má správne namixovaný pomer skrytých a vizuálnych problémov. Ako vyriešite niečo, čo nevidíte? Najskôr to musíte objaviť a objavovanie je alfou a omegou escape roomov. Na druhej strane, každý room musí mať poriadny príbeh a rekvizity. Hráč musí hru držať v ruke. To znamená množstvo popkultúrnych artefaktov, ale aj textové, zvukové alebo svetelné hry. Čokoľvek vás napadne.