Pred 75 rokmi zomrel Tesla, priekopník elektriny

Nikola Tesla zomrel 7. januára 1943 vo veku 86 rokov potichu vo svojej hotelovej izbe v hoteli New Yorker.

 

Väčšinu svojho života prežil v hoteli – jeho finančné problémy boli legendárne. Jeho izba číslo 3327 bola na 33. poschodí. Tesla bol posadnutý číslami a bol v tomto veľmi excentrický (27 je tri na tretiu).

 

V čase svojej smrti mal Tesla na dverách vyvesenú tabuľku “Nevyrušovať”, ale chyžná Alice sa predsa len odvážila vstúpiť dnu, aby zistila onú smutnú udalosť. Spisovateľ Hugo Gerns (z krúžku sci-fi tvorcov ako Wells alebo Verne), veľký podporovateľ Teslovho diela, dal zhotoviť posmrtnú masku svojho priateľa, ktorú dnes možno vidieť v Múzeu Nikolu Teslu.

 

Okamžite po udalosti sa rozhýbala americká FBI – nariadila zhabať všetok Teslov majetok zo všetkých jeho hotelových izieb a zapečatiť ich v skladoch “na neskoršie štúdium” a aby nepadol do nesprávnych rúk. Časť tohto majetku zadržiava americká vláda dodnes.

 

Smútočnú omšu v obrovskej newyorkskej katedrále viedol biskup Manning, ale k slovu sa dostal aj srbský pravoslávny pop Dušan Šukletovič. Druhá omša sa konala v newyorkskej ortodoxnej katedrála St. Sava. Napokon bol Nikola Tesla spopolnený a jeho popol bol uložený na cintoríne Ferncliff.

 

Hold veľkému géniovi vzdal v rozhlase napríklad starosta New Yorku, spisovatelia a hudobníci z rôznych krajín – na vymenovávanie by to bol dlhý zoznam. Ostatne, bol to Tesla, ktorý nám “dal” komerčnú elektrinu. Rozhodne nakopol jednu obrovskú revolúciu, bez ktorej by sa nedal prečítať ani tento článok.

 

Pár mesiacov po Teslovej smrti mu priznal americký súd na základe starej prednášky z roku 1893 právo nazývať sa “otcom rádia”. Bol to starý patentový spor s iným velikánom a vynálezcom Marconim. Nuž a v septembri 1943 bola na vodu spustená nákladná loď pomenovaná po Teslovi – a hneď sa zapojila do vojnového zásobovania Veľkej Británie. Po Nikolovi si dali meno aj v jednom chorvátskom vojenskom zoskupení, ktoré bojovalo na niekoľkých bojiskách druhej svetovej vojny (hoci sám Tesla bol pacifistom).

 

O jeho osobu sa stále vedú spory – akej bol vlastne národnosti? Narodil sa v Rakúsko-Uhorsku srbským ortodoxným rodičom, ale na území, ktoré je dnes v Chorvátsku, navštevoval chorvátske školy a mal chorvátsky pas. No väčšinu života prežil v USA. Aj jeho spopolnené ostatky sa presúvajú, z cintorína do múzea, pod správu rodiny, naspäť do americkej ortodoxnej katedrály... Nikola je kontroverzný aj po smrti, tak ako bol za celého svojho života.

 

Keď bola malý Nikola Tesla ešte dieťa, elektrina bol ešte nepreskúmaný fyzikálny jav, s ktorým sa hralo pár akademikov, ale nikto si nevedel predstaviť, žeby v budúcnosti mohol mať aj nejaké praktické využiti. Atmoférický zážitok z Teslovej doby a jeho vynálezov si môžete užiť v našom escape roome Tajomstvo Nikola Teslu.