Prečo zanikla Mayská civilizácia?

Časopis National Geographic priniesol článok s názvom: „Mayové – civilizace, která se snědla“. Dôvod prečo sa sa táto civilizácia zrútila, je stále neznámy. Mimochodom, Mayovia boli technologicky veľmi vyspelí, dosť na to, aby v Strednej Amerike vládli 1200 rokov.

 

Rozkvet zažili v dobe, keď u nás ešte len vládol Svätopluk. Počas najväčšej slávy malo ich územie hustotu obyvateľstva asi ako dnešné Los Angeles a počet obyvateľov omnoho prevyšujúci akúkoľvek európsku krajinu v tej dobe. A potom puf – pozvoľna sa z histórie vytratili. Bieli moreplavci a dobyvatelia našli už len trosky dávnej civilizácie. Tu sú dôvody jej kolapsu:

 

  1. Klimatické zmeny. Veľké sucho a sprievodné pohromy mohli ťažko dopadnúť na mayský ľud. A potom prišiel konflikt o zostávajúce zdroje.

  2. Klčovanie lesov. Ohromné kamenné mestá, pyramídy, cesty, polia... kvôli tomu vyklčovali Mayovia svoj pôvodný dažďový prales. Úplne odlesnenie však spôsobilo umelú zmenu prostredia – teplota sa dramaticky zvýšila, krajina už nedokázala zadržiavať vodu a drevený materiál sa minul. A poľnohospodársky systém bol taký, že pole muselo byť dlhé roky opustené, aby začalo opäť rodiť.

  3. Príliš veľký populačný boom. Ak je pravda, že Mayov bolo na demografickom vrchole až vyše 10 miliónov, muselo ísť o ohromnú masu ľudí. Je možné, že ľudia už nestačili získavať úrodnú pôdu, zdroje a potraviny tak rýchlo ako sa množili. A s nedostatkom prišiel pád.

  4. Vojna so susedmi. V prípade pravdivosti tejto teórie, bol príbeh skazy Mayov veľmi podobný starovekému Rímu. Rozpínavosť ríše v určitom bode narazila na svoj limit a potom miesto ziskov prinášala vojna už len starosti a náklady. Na vonkajšie provincie zrejme začali dobiedzať hordy „indiánskych barbarov“, zaostalejších, ale naladených na bohatú korisť.

  5. Choroby. Mayov určite neskosili choroby zavlečené Európanmi, ale možno ich postihli iné epidémie a pandémie? Ťažko povedať. Jeden renomovaný výskumník prišiel s teóriou, že za všetko mohla choroba nie ľudská, ale taká, ktorá napadala kukuričné polia.

 

Rozumný človek si povie, že možno šlo o kombináciu všetkých a ešte aj iných príčin. A či tu bol príbeh ako keď Vandali vypálili dekadentný a slabý Rím... ktohovie? Mayská kronika je stále otvorená.

 

Po stopách Mayského prekliatia sa môžete naživo vydať v našom escape roome.