Nikola Tesla mal zvláštnu myseľ a trpel duševnými chorobami

Neuveriteľná fotografická pamäť, schopnosť iba v mysli vytvoriť návrhy patentov, ovládanie množstva jazykov. Nikto nepochybuje, že mozog Nikolu Teslu pracoval inak ako u väčšiny ľudí. Najlepšie sa o tom dozvieme zo životopisu, ktorý napísal on sám.

Vo svojích spomienkach Tesla popísal veľmi zvláštne psychické stavy, ktoré mával iba on, ostatné deti nie. Mal napríklad veľa obsesií a posadnutostí. Žiadnu vec nemohol nechať nedokončenú. Raz si ako študent vybral z knižnice knihu Voltaira a začítal sa do nej. Vzápätí s hrôzou zistil, že toto "filozofické monštrum" stvorilo stovku zväzkov - a Tesla ich musel všetky prečítať, nemohol to vzdať, aj keď bol už a pokraji vyčerpania.

V mozgu mu vraj často už od útleho detstva vyskakovali obrazy, a musel sa dlho učiť, kým rozoznal realitu a veci, ktoré sa mu zdali. Stačilo, aby niekto vyslovil meno nejakého predmetu a eideticky pracujúci Teslov mozog si ho hneď začal predstavovať ako hologram pred očami. Na druhú stranu, svoje vynálezy dokázal navrhnúť iba v hlave. Nepotreboval rysovaciu dosku. Nepotreboval si zapisovať čísla a vzorce na tabuľu - videl ich ako projekciu pred svojimi očami.

Tesla spomína ako raz pri západe slnka recitoval citlivé Goetheho verše a naraz ho napadol princíp indukčného motora. Vzápätí prišiel aj koncept striedavého prúdu... Tesla za života vlastnil asi 300 patentov, no najdôležitejšie vynálezy vraj vynašiel v priebehu dvoch mesiacov.

No jeho myseľ ho aj trápila negatívne. V Budapešti sa zrútil (neskôr sa to opakovalo), vraj počul tikať hodiny v inej miestnosti, lokomotíva v diaľke či lietajúce muchy mu vraj spôsobovali utrpenie, ako keby mal zrazu 100-krát silnejší sluch. Duševná choroba prinútila Nikolu už od detstva k rôznym duševným cvičeniam. Výsledkom boli mimochodom, aj úplne nalinkované časy jedla či spánku. Jeho telesná hmotnosť sa vôbec nemenila - ako mladík vážil rovnako ako v kmeťskom veku. Sám mal teóriu, že sa do jeho tela dostalo veľa jedu z okolia. Ak sa zrútil čo i len na 30 minút, dlhé týždne sa mu vracala chuť k práci a vynaliezaniu.

Názory geniálneho vynálezcu boli veľmi svojské a excentrické. V životopise opísal mnoho situácií, keď takmer prišiel o život, alebo ťažkých chorôb, ktoré by iného položili. Nazdával sa, že svoje zdravie ochránil vlastnou mysľou a disciplínou.

Nikola bol známy pacifista, ktorý sa často zamýšľal nad tým, ako dosiahnuť mier vo svete. Niektoré jeho názory sa nám zdajú dnes pomerne mimo (napríklad, že teleautomaty - roboty - zabránia bitkám živých ľudí, miesto boja muž proti mužovi sa budú medzi sebou ničiť iba stroje), iné názory sú nadčasové. Bál sa napríklad, že po tom ako ľudstvo odhalí ako uvoľniť obrovskú silu atómu, môže dôjsť k ničivým situáciám. Bál sa, že armády budú mať k dispozícii jedného dňa možnosť zhodiť bomby kdekoľvek a kedykoľvek. Myslel si, že všetky národy a rasy musú splynúť do jedného ľudstva, až potom prestanú vojny.

O zvláštnych duševných pochodoch Teslu dnes už vôbec nepochybujeme. On sám si občas seba predstavoval ako automat, ktorý iba reaguje na slnečné svetlo a okolné podnety. Myslel si, že je možno len robot (teleautomat), ktorý sa správa deterministicky.