Na aké druhy hádanok môže v escape roome naraziť

Ak ste ešte žiadny escape room v živote neskúsili, určite je na čase do toho ísť! V tomto článku vám trochu načrtneme na čo všetko môžete naraziť. Hádanky sú srdcom aj dušou všetkých únikových hier, hádanka strieda hádanku a v momente, keď si hráči myslia, že už nevedia kam s konopí, prichádza “Heruéka” moment a zlomenie tajomstva. Tak na čo všetko môžete naraziť?

 

  1. Vizuálne hádanky. Všetko v izbe, čo je nejak podorivo položené, skúša vašu pozornosť. Napríklad sošky v rade, zvláštne poukladné predmety a čokoľvek si len dokážete predstaviť.

  2. Skrýše. Veľký fetiš autorov escape roomov je pred hráčmi skrývať veci. Objekty bývajú skryté dômyselne, ale nie tak, aby ste ich hľadali pol dňa, väčšinou k nim vedú aj nápovedy, napríklad k skrytému tlačítku či zakrytému nápisu.

  3. Labyrinty. Existujú aj priestorové escape roomy, kde si môžete poblúdiť v skutočnom labyrinte. Alebo dostanete labyrint v malej podobe – napríklad dostať niekam guľôčku a podobne.

  4. Čísla, texty, kódy. Taktiež veľmi často používané úlohy, uhádnuť konkrétne slovo alebo sériu čísel... vždy dostanete nápovedu, väčšinou šikovne zakomponovanú do príbehu.

  5. Krížovky alebo sudoku. Jednoduché a klasické finty, niekedy sa ďalej posuniete, až po vyriešení týchto úloh.

  6. Zvukové alebo svetelné hádanky. Oči aj uši musíte mať na stopkách, to je jasné. Pretože niekedy sa vás pokúša upútaťnapríklad opakujúci sa zvuk, alebo svetelný efekt. A vy musíte vyriešiť, čo to všetko vlastne znamená.

  7. Fyzický úkon. Fyzická sila sa v escape roomoch zvyčajne nepoužíva, ale napríklad môžete vidieť nejaký otvor za mrežami, kam sa nedostanete, ale môžete do otvoru hodiť loptu a odomknúť si cestu ďalej. Alebo trebárs držať určité objekty zdvihnuté v určitom čase.

  8. Kombinácie rôznych hádanok (série). Nuž a pretože sa autori hier so svojími dielami veľmi maznajú, často sú hádanky súčasťou celých sérií a krokov úloh, kde všetko do všetkého zapadá, ale niektoré kroky majú svoj presný čas.