Mýty o escape roomoch, ktoré nie sú pravda

Zamestnanci escape roomov sa občas čudujú s akými predstavami prichádzajú nováčikovia do hry. Väčšina mýtov patrí do kategórie milých omylov. Počet znalcov hier však rokmi stúpa. Čo si môže hrou nepreverený človek myslieť a čo v skutočnosti nie je pravda?

  • Jedna miestnosť. Na začiatku to tak bolo a ostatlo to aj v názve - escape room, úniková miestnosť. Veľmi rýchlo sa však zo stiesnených roomov stali viac izbové komplexy. Dnešné hry sú skrátka väčšie.
  • Niektoré úlohy nemajú riešenie. Alebo ich človek nemôže urobiť kvôli zlému dizajnu hry. Alebo ich vymysleli pre mimoriadne nadaných ľudí. Omyl! Hádanky sú intuitíve a ako sa hovorí, všetko vám pripadá nesmierne ľahké, keď viete ako na to.
  • Sme hlúpi, keď hru neskončíme v danom čase. Omyl, escape roomy musia byť aj výzvou, poskytovať adrenalín. Víťazstvo nie je úplne zadarmo - každý room pristupuje k ľuďom trochu inak. Na nápovedu máte právo, ale úplne vedenie "za ručičku" by vám mohlo pokaziť zážitok. Musíte sa aj sami potrápiť - a áno, nie každý a nie vždy dokončí hru na 100 percent. "Výzva je zlá pre biznis" - toto je zase mýtus, ktorý si nemusia všímať prevádzkovatelia hier.
  • Escape roomy majú rovnaké pravidlá. Hry sú veľmi rozmanité. Všeobecné pravidlá sú spoločné, ale v každom escape room je iná pointa, iný postup a keď ste už hrali pár roomov, nová hra vás môže veľmi prekvapiť.
  • Je to iba pre deti alebo pre mladých, prípadne pre milovníkov hororov atď. Escape roomy sú pre všetkých - a majitelia hier by šli sami proti sebe, keby sa pokúšali zavďačiť iba určitej časti publika. Pravda je - každý človek alebo partia nájdu svoju hru.
  • Dajú vás do hry s cudzími ľudmi. Náš zákazník náš pán - tým sa riadia aj game masteri v roomoch. Nikto vás nenúti do niečoho, čo vám je nepríjemné. Hra sa najlepšie užíva s kamarátmi, rodinou a známymi!