Deti za výsledky v škole odmeňujte, ale nepreháňajte to

Ako odmeňovať deti za dobré výsledky v škole? Môže to byť pekná dilema. Deti sú totiž citlivejšie ako dospelí - vyžadujú pozornosť, zle znášajú, keď sú ignorované a niekedy si vynucujú veci, na ktoré nemajú nárok. Na druhú stranu, odmena vytvára pozitívnu atmosféru - doma aj v škole. A rodičom uľahčuje výchovu.

Návšteva nášho escape roomu je skvelá odmena pre školopovinné dietka rôzneho veku, navyše vzdelávacia a spomienková akcia, ktorá dlho vydrží všetkým zúčastneným v hlavách. Ako odmeňovať deti počas školského roka tak, aby sa to neotočilo proti vám? Musíte, samozrejme, vaše deti poznať. Vedieť, čo ich baví a ísť im príkladom.

Pri odmeňovaní by nemali byť nedorozumenia. Určite neodmeňujte deti za to, čo má byť samozrejmé - napríklad dobré správanie. Na druhú stranu, výrazný úspech, si pýta pochvalu, pozornosť a aj odmenu. Najmä v predmetoch, ktoré deťom nejdú a kde sa môžu zlepšovať. To už stojí za malú oslavu.

Samozrejme, odmena nesmie byť nikdy úplatkom. Nemôžete deťom podliezať alebo si ich kupovať. Rodičovský zmysel pre spravodlivosť je veľká vec. Pre každé dieťa platí, že je trochu iné, niektoré sú viac utiahnuté a získavať ich pozornosť môže byť ťažšie. Na to však rodičia "neslúžia". Keď deti odmeňujete, nikdy ich nenechávajte hádať, za čo je odmena.

Nuž a nakoniec, odmena by nemala byť niečo, čo baví rodiča, ale čo bude baviť aj deti :). A práve preto je escape room (alebo darčeková poukážka do neho), taký skvel dar - funguje naozaj medzigeneračne a naprieč rôznymi skupinami obyvateľstva