Čo nerobiť v escape roome (návod pre nováčikov)

Existuje etiketa aj pre únikové hry? Samozrejme. Aby ste si hru dokonale vychutnali, je dobré vyvarovať sa niektorým veciam - a to treba pripomenúť najmä našim najnovším hráčom bez skúseností.

1. Nepoužívať hrubú silu. Na nič. Je to ako pri skladaní elektroniky - ak máte na niečo vynaložiť hrubú silu, pravdepodobne robíte niečo zle a niečo zničíte. Nič nedeštruujte! Zariadenie je orginálne, nie lacné a všetko, čo sa dá použiť, ide prirodzene.

2. Nešplhajte na nábytok. Ak si myslíte, že zhora niečo uvidíte, alebo niečo nájdete - nie, takéto hádanky v escape roomoch nebývajú. Dobrodruhovia sa aj tu držia pri zemi :).

3. Ak je na niečom nálepka nedotýkať sa, nedotýkajte sa. Niektoré veci nie sú určené pre hráčov - napríklad kamery, reproduktory, elektrické zástrčky... Veselo ich ignorujte, herné nápovedy sú niekde inde.

4. Nepoužívajte telefón. Vypnite si zvuk, nedvíhajte hovory... jednoducho sa na tú hodinku odstrihnite od mobilnej siete. Navyše, používať telefón na hádanky.... vám môže pokaziť zážitok. Rozhodne si nerobte fotky alebo videá hádanok... to už je za hranicou etiky. Inak, telefón pri sebe mať môžete, ale len kvôli naozaj raritným prípadom pohotovosti.

5. Nedávajte si veci do vrecák. Nie, nepodozrievame vás, že si nechávate maličkosti, ale stáva sa, že vec vo vrecku zabudnete a tím sa nevie pohnúť ďalej. Alebo predmet vylovíte s údivom až doma...

6. Nehrajte pod vyplvom alkoholu alebo omamných látok. Hra je pre triezvych ľudí, čo sa bavia úlohami a riešením rébusov... Pripitému človeku to až tak nemyslí a môže sa správať neprístojne - a kaziť tak zážitok zvyšku skupiny.

7. Neignorujte gamemastera. Je tam kvôli vášmu zážitku a môže vám pomôcť. Dokonca sa ho na pomoc môžete pýtať sami.